صنعت خودرو در جاده خاکی روزنامه جهان صنعت
انتشار: تیر 31، 1401
بروزرسانی: 23 خرداد 1404

صنعت خودرو در جاده خاکی روزنامه جهان صنعت

صنعت خودرو در جاده خاکی روزنامه جهان صنعت

در هر دو مورد بومی سازی محصولات پاسخی به سطح درآمد متفاوت مشتریان خواهد بود. این موضوع کم و بیش درباره فیات پاندا برای اروپا و فیات موبی برای آمریکای جنوبی صدق می کند. به دلیل فاصله درآمدی، قوانین و تفاوت سلایق بین بازارهای مختلف، مثال های زیادی از بومی سازی وجود دارند. یکی از مشهورترین موارد به تویوتا تاکوما برای آمریکای شمالی و هایلوکس برای باقی بازارها مربوط می شود. نیسان هنوز هم چهارمین نسل میکرا را در آمریکای لاتین و با نام مارس عرضه می کند درحالی که جدیدترین نسل آن در دسترس مشتریان اروپایی است.

  • در سال ۲۰۰۱ میلادی، ۱۳ شرکت دولتی و خصوصی در ایران وجود داشت که در میان آن ها ایران خودرو و سایپا صاحب ۹۴٪ از کل تولیدات بومی بودند.
  • صنعت خودرو به دلیل ارتباط با بیش از 60 صنعت دیگر، به «صنعت صنایع یا لکوموتیو صنایع» مشهور است.
  • در بخش اول این پژوهش، تلاش شده است که پس از آشنایی با فضای صنعت قطعه سازی و صنعت خودرو چالش های اصلی جهت ورود به این صنعت ارائه شود تا دید جامعی از وضعیت صنعت خودروسازی کشور و امکان های ورود به این عرصه ایجاد شود.
  • به گفته فرنودی، شرکت ایران خودرو همچنین یکی از جدیدترین خودروهای تولیدی این شرکت به نام "تارا" را در این نمایشگاه به نمایش گذاشته تا ذائقه مصرف کنندگان روسی را محک بزند.

وزارت صمت در این دوره بیشترین دخالت اجرایی را در صنعت کرده و با فروش تولید سال فعلی و آتی شرکت ها عملا مفهوم توسعه محصول و برنامه ریزی را بی معنی کرد. تفکیک وزارتخانه صنعت و معدن از بازرگانی عملا سودی برای کشور نخواهد داشت و مشکلی را حل نمی کند، بلکه ممکن است موجب دخالت بیشتر وزارتخانه در عملیات اجرایی شود و بخش هایی که هم اکنون چالش کمتری دارند را با چالش جدی مواجه کند. نوسانات ارزی تاثیر مستقیم روی تولید کنندگان و فعالان اقتصادی دارد و این تاثیر را نمی توان حذف کرد.

بررسی اوراق بدهی در نظام مالی دولت

فولادسازان ایرانی با تولید فولاد باکیفیت با قیمت های رقابتی می توانند فرصت های صادراتی را کشف کرده و به درآمد ارزی کمک کنند. این گسترش بازار صادرات می تواند صنعت فولاد داخلی را بیشتر تقویت کند و اقتصاد کلی را تقویت کند. علاوه بر این، تولیدکنندگان فولاد و شرکت های خودروسازی برای کشف فناوری های نوظهور مانند وسایل نقلیه الکتریکی  و رانندگی خودران با یکدیگر همکاری می کنند. با تطبیق ویژگی های فولاد برای پاسخگویی به الزامات منحصر به فرد این فناوری ها، صنعت خودروسازی ایران همچنان در خط مقدم نوآوری باقی می ماند و باعث رشد و رقابت در آینده می شود. از سوی دیگر، این امکان وجود دارد که با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان داخلی، کیفیت قطعات و پروسه مونتاژ و درنتیجه تولید خودروی باکیفیت را افزایش داد؛ ولی خودروسازان هشدار می دهند که این کار نیازمند سرمایه گذاری سنگینی است که درنهایت، منجر به افزایش قیمت تمام شده محصولات می شود. به اعتقاد کارشناسان خودرو وقتی مصرف کننده انتخابی جز خرید چند مدل خودروی داخلی ندارد، خودروسازان نیز انگیزه ای برای صرف هزینه در راستای ارتقای کیفی محصولاتشان پیدا نمی کنند.

بازار موتورسیکلت مقصد جدید سرمایه های سرگردان/ اختلاف فاحش قیمت موتورسیکلت در ایران و جهان

همچنین این بررسی ها حاکي از آن است که در صنعت خودرو بيشترين ارزش افزوده در انتهاي زنجيره تامين خودرو و در ارتباط با خدمات پس از فروش محقق مي شود. اگر اقدامی در این حوزه صورت نگیرد، شکاف تکنولوژی در این زمینه، رفته رفته با شرکت های مطرح خودروسازی جهانی بیشتر می شود. در این صورت نمیتوان از خودروسازان کشور انتظار داشت خدمات و محصولاتی در سطح خودروسازان بزرگ جهان ارائه کنند. صنعت خودرو سازی کشورمان با قدمت بیش از 50 ساله خود، تا کنون شاهد فراز و نشیب های بسیاری بوده است. این صنعت به دلیل ارتباط گسترده با زنجیره ی بالادستی و پایین دستی خود و همینطور جایگاه ارزشمندی که در شبکه تولید صنعتی و خدمات پس از فروش دارد، از اهمیت بسیاری برخوردار بوده و از شاخص های توسعه یافتگی محسوب می شود.

در این راستا شناخت ساختارهای داخلی، ارزیابی روندهای جهانی، بررسی آخرین تحولات فناورانه، برنامه های ملی و فناوری، شناخت و توسعه شبکه های مورد نیاز و … از مهم ترین اقداماتی است که باید صورت گیرند. با انجام این اقدامات سازمان های بزرگ و نهادهای دولتی می توانند برنامه ریزی های دقیق در خصوص انتخاب های فناورانه، تدون پیوست های تکنولوژی، تنظیم مقررات و سیاست گذاری های کلان و … دست یابند. تقریبا در تمامی کشورهای جهان صنعت حمل و نقل به عنوان یکی از صنایع بسیار مهم و مورد توجه شناخته می شود؛ صنعت خودرو را می توان به عنوان یکی از مهم ترین بخش های صنعت حمل و نقل در دنیا دانست که بسیاری از تحولات فناورانه و توسعه محصولات جدید در آن رخ می دهد. بر اساس آمار ارائه شده یکی از معتبرترین مجموعه های تحلیل صنعت، حجم گردش مالی صنعت خودرو در سال ۲۰۱۷ تنها برای کشورهای عضو OECD بیش از ۳ هزار و ۳۹۵ میلیارد دلار بوده است. رئیس جمهوری صبح امروز (یکشنبه) با حضور در صحن علنی مجلس، ضمن اشاره به افزایش تولیدات صنعتی و از جمله خودرو، بر ادامه روند افزایش تولید خودرو با تمرکز بر تولیدِ با کیفیت تاکید کرده و معتقد است که کمبودها با واردات جبران خواهد شد. زیان دهی صنعت در این سال به دلیل افزایش 84 درصدی بهای تمام شده صنعت خودروسازی بود که البته دور از انتظار هم نبوده است.